Plan Szkoły Promującej Zdrowie
Przedstawiamy Wam plan promocji zdrowia w naszej szkole na lata 2014-2018.
PLAN SZKOŁY PROMUJĄCEJ ZDROWIE
na lata 2015-2018
w Szkole Podstawowej im. M. Kopernika
w Szymanowie
Plan działań na okres od kwietnia 2015 r. do czerwca 2016 r.
- I. Problem priorytetowy: Ponad 40 % uczniów spożywa napoje gazowane i energetyzujące.
Cel główny: zmniejszenie ilości spożywanych przez uczniów napojów gazowanych i energetyzujących.
Kryterium sukcesu: 50 % uczniów zrezygnuje z picia napojów gazowanych i energetyzujących.
Sposób sprawdzenia (wskaźniki):
- Liczba uczniów przynoszących do szkoły wodę niegazowaną lub soki.
- Ilość wody spożywana przez uczniów z dystrybutora w szkole.
Jak sprawdzimy?: Obserwacja, ankieta
- II. Problem priorytetowy: 20 % uczniów ma nadwagę.
Cel główny: Kształtowanie u uczniów prawidłowych nawyków żywieniowych oraz nawyku codziennej aktywności fizycznej.
Kryterium sukcesu: 40% uczniów otyłych będzie prowadzić zdrowy styl życia.
Sposób sprawdzenia (wskaźniki):
- Liczba dzieci przynoszących do szkoły drugie śniadania
- Liczba uczniów zjadających na drugie śniadanie warzywa i owoce
- Liczba uczniów przynoszących do szkoły wodę lub soki
- Ilość wody spożywana przez uczniów z dystrybutora w szkole.
Jak sprawdzimy? Obserwacja, ankieta, analiza dokumentacji pielęgniarki szkolnej
L.p. |
ZADANIE |
SPOSÓB REALIZACJI |
TERMIN |
ODPOWIEDZIALNI |
1 |
Udostępnienie w szkole wody niegazowanej dla uczniów |
Umożliwienie wszystkim członkom społeczności szkolnej korzystania z dystrybutora wody (na świetlicy szkolnej dla uczniów oraz w pokoju nauczycielskim dla nauczycieli) |
Cały rok |
Dyrektor szkoły |
2 |
Dostęp społeczności szkolnej do informacji z zakresu zdrowego stylu życia |
Stworzenie gazetki ściennej poświęconej promocji zdrowego stylu życia |
Na bieżąco |
J. Kosiorek, J. Zrazek |
Zamieszczanie informacji związanych z promocją zdrowia w gazetce szkolnej |
Na bieżąco |
R. Leończyk |
||
Zamieszczanie informacji związanych z promocją zdrowia na stronie internetowej szkoły (stworzenie odrębnej zakładki) |
Na bieżąco |
A.Dobrzyńska, J. Kosiorek |
||
3 |
Obserwacja, co uczniowie jedzą i piją w szkole |
Spożywanie drugiego śniadania z wychowawcą w klasie |
Cały rok |
Wychowawcy |
Obiady w stołówce szkolnej |
Cały rok |
Opiekun świetlicy |
||
Zachęcanie do picia wody z dystrybutora w trakcie trwania i po zajęciach sportowych |
Cały rok |
Nauczyciele w-f, nauczyciele nauczania zintegrowanego |
||
4 |
Promocja zdrowego odżywiania podczas lekcji |
Położenie nacisku na problematykę zdrowego odżywiania, unikania napojów gazowanych i energetyzujących, konieczność picia wody niegazowanej na przedmiotach przyrodniczych, godzinach wychowawczych |
Cały rok |
Nauczyciele przedmiotów przyrodniczych, nauczania zintegrowanego, wychowawcy |
5 |
Ruchowe zajęcia pozalekcyjne |
Pozalekcyjne zajęcia ruchowe dla dzieci otyłych - aerobik, SKS (piłka nożna, siatkowa, koszykowa, lekkoatletyka), zajęcia ogólnorozwojowe dla kl. I-III (gry i zabawy ruchowe)
|
Rok szk. 2015/2016 |
Nauczyciele wf, dyrektor szkoły |
Zajęcia na basenie w Sochaczewie (1 godz. w tygodniu w ramach szkolnego planu nauczania) |
||||
6 |
Kształtowanie postaw poprzez przykład własny |
Poinstruowanie nauczycieli o konieczności dawania dobrego przykładu poprzez noszenie ze sobą butelki wody |
Na bieżąco |
Dyrektor szkoły, koordynator ds. spraw SzPZ |
7 |
Współpraca z rodzicami |
Prelekcja na temat wpływu napojów energetycznych i gazowanych na funkcjonowanie uczniów w szkole oraz konieczności picia wody gazowanej. |
Kwiecień 2015 r. |
Koordynator ds. promocji zdrowia, psycholog szkolny |
Udostępnianie przez Radę Rodziców zdrowych napojów podczas uroczystości szkolnych, ferii czy półkolonii letnich w szkole. |
Cały rok |
Rada Rodziców |
||
Udostępnienie przez Radę Rodziców dla całej społeczności szkolnej soków z sokowirówki oraz orzechów, pestek dyni i słonecznika, owoców suszonych na Miesiąc Zdrowia |
Kwiecień 2015 r Kwiecień 2016 r. |
Rada Rodziców |
||
8 |
Współpraca z pielęgniarką szkolną |
Systematyczne pomiary wagi i wzrostu przez pielęgniarkę szkolną oraz pogadanki na tematy związane ze zdrowym stylem życia (jak obliczyć BMI, jak tworzyć jadłospis dzienny, jakich produktów w diecie unikać, a jakie do diety warto dołączyć)
|
Wrzesień, listopad 2015 r., styczeń, marzec, czerwiec 2016 r. |
Pielęgniarka szkolna |
Prelekcja na temat anoreksji i bulimii |
Kwiecień 2015 r. |
|||
9 |
Współpraca z Agencją Rynku Rolnego |
Uczestnictwo w programie „Owoce w szkole” oraz „Szklanka mleka”. Dystrybucja na terenie szkoły bezpłatnych warzyw, owoców oraz mleka w kartonikach dla uczniów |
Cały rok |
Dyrektor szkoły |
10 |
Współpraca z Sanepidem w Sochaczewie |
Prelekcja dla uczniów, rodziców, wszystkich pracowników szkoły na temat: „Wpływ napojów gazowanych i energetyzujących na zdrowie człowieka” przeprowadzona przez pracownika Sanepidu w Sochaczewie |
Kwiecień 2015 r. |
Koordynator ds. promocji zdrowia, Sanepid |
Realizacja ogólnopolskiego programu „Trzymaj formę” współorganizowanego przez Główny Inspektorat Sanitarny. Dotyczy diety, aktywności fizycznej oraz zdrowia.
|
Kwiecień 2015 r., Kwiecień 2016 r. |
Koordynator ds. promocji zdrowia, wychowawcy |
||
11 |
Udział w Konferencji Szkół Promujących Zdrowie |
Udział dyrektora szkoły oraz koordynatora w III Wojewódzkiej Konferencji Szkół Promujących Zdrowie |
9 kwietnia 2015 r. |
Dyrektor szkoły, koordynator ds. promocji zdrowia |
12 |
Udział w III Festiwalu Nauki „Skołowany Weekend” |
Wyjazd z uczniami na Festiwal Nauki do Warszawy. Tematy wykładów i warsztatów:
|
25 kwietnia 2015 r. |
Koordynator ds. promocji zdrowia, wychowawcy |
13 |
Zajęcia socjoterapii - warsztaty |
Realizacja tematu: „ Wpływ napojów gazowanych i energetyzujących na funkcjonowanie ucznia w szkole” |
Kwiecień 2015 r. |
A. Dobrzyńska |
Realizacja tematu: „Jak budować w sobie motywację do zmiany stylu życia?” |
Kwiecień 2016 r. |
|||
14 |
Warsztaty zdrowego odżywiania |
Warsztaty na temat piramidy zdrowego odżywiania na bazie materiałów ze strony: www.zachowajrownowage.pl (projekt realizowany przez Instytut Żywności i Żywienia) |
Kwiecień 2015 r. Listopad 2015 r. Marzec 2016 r. |
Koordynator ds. promocji zdrowia, wychowawcy |
15 |
Dzień owoców |
Każda klasa losuje wcześniej nazwę owocu, następnie każdy uczeń danej klasy przynosi owoc do szkoły i ubiera się na kolor tego owocu |
13 kwietnia 2015 r. |
Koordynator ds. promocji zdrowia, wychowawcy |
16 |
Przygotowanie surówek |
Przygotowanie surówek przez uczniów pod okiem wychowawców, degustacja na świetlicy szkolnej |
15 kwietnia 2015 r. |
Koordynator ds. promocji zdrowia, wychowawcy |
17 |
Konkurs „Wodę pijemy, zdrowi być chcemy” |
Konkurs na plakat i hasło promujące picie wody niegazowanej |
Kwiecień 2015 r. |
M. Maciejewska |
18 |
Niebieski Dzień |
Wszyscy uczniowie ubierają się na niebiesko i przynoszą ze sobą butelkę wody niegazowanej |
17 kwietnia 2015 r. |
M. Maciejewska |
19 |
Dzień sportowca |
Spotkanie z utytułowanym sportowcem z powiatu sochaczewskiego (prelekcja i pokaz praktyczny) |
Kwiecień 2015 r. Luty 2016 r. |
Koordynator ds. promocji zdrowia, nauczyciele wf |
Wszyscy uczniowie w tym dniu przychodzą w strojach sportowych |
||||
20 |
Scenki dramowe |
Podsumowanie Miesiąca Zdrowia w formie scenek ukazujących zły wpływ na zdrowie napojów energetyzujących i gazowanych oraz złych nawyków żywieniowych |
Kwiecień 2015 r. |
|
21 |
Konkurs |
Konkurs na rymowankę, wierszyk, piosenkę zachęcającą do picia wody niegazowanej |
Kwiecień 2015 r. |
|
22 |
Współpraca z innymi szkołami w gminie |
Organizacja gminnego konkursu na temat zdrowego stylu życia – konkurs na fotografię lub krótki film promujący zdrowy styl życia, konkurs literacki na opowiadanie o tematyce prozdrowotnej |
czerwiec 2015 r. |
Koordynator ds. promocji zdrowia, dyrektor szkoły |
Turnieje i rozgrywki sportowe |
Na bieżąco wg kalendarza zawodów sportowych |
J. Zrazek |
||
23 |
Organizacja Dnia Dziecka |
Dzień Dziecka na sportowo. Przygotowanie wraz z rodzicami zdrowych soków z owoców i warzyw, rozgrywki sportowe, gry i zabawy ruchowe |
Czerwiec 2015 r. |
Koordynator ds. promocji zdrowia |
24 |
Organizacja Światowego Dnia Walki z Otyłością |
Prelekcje, warsztaty, zajęcia ruchowe kształtujące postawy prozdrowotne, spotkanie z dietetykiem |
23 października 2015 r. |
Koordynator ds. promocji zdrowia, dyrektor szkoły, nauczyciele i wychowawcy |
25 |
Warsztaty kulinarne |
|
Wrzesień 2015 r.
styczeń 2016 r.
maj 2016 r.
|
Koordynator ds. promocji zdrowia, wychowawcy, dietetyk, kucharz, Rada Rodziców |
25 |
Współpraca z lekarzem |
Spotkania z lekarzem – pogadanki na temat dbałości o zdrowie, unikania zagrożeń wynikających ze złej diety i braku ruchu. |
Październik 2015 r., czerwiec 2016 r. |
Dyrektor szkoły, Koordynator ds. promocji zdrowia, lekarz |
26 |
Organizacja Dnia Zdrowia |
Dzień Zdrowia pod hasłem zdrowego odżywiania i aktywności fizycznej |
Kwiecień 2016 r. |
Koordynator ds. promocji zdrowia, dyrektor szkoły, nauczyciele i wychowawcy |
28 |
Aktywne przerwy |
Zajęcia ruchowe na sali gimnastycznej lub na boisku szkolnym podczas długiej przerwy |
Cały rok |
Nauczyciele wf |
Plan działań na rok szkolny 2016/2017
Problem priorytetowy: 25 % uczniów klas IV-VI ma sprawność poniżej oceny dobrej (wg testu sprawności Krzysztofa Zuchory).
Cel główny: Zwiększenie aktywności fizycznej uczniów oraz poziomu wiedzy na temat jej wpływu na dobre samopoczucie człowieka.
Kryterium sukcesu: 50 % uczniów zwiększy swoją aktywność fizyczną.
Plan działań:
- Rozpoznanie potrzeb i oczekiwań uczniów dotyczących zorganizowania dodatkowych zajęć ruchowych (czerwiec 2016 r.)
- Przygotowanie oferty zajęć dodatkowych (wrzesień 2016 r.)
- Tematyka związana z aktywnością fizyczną oraz spędzaniem czasu wolnego w sposób czynny realizowana na zajęciach zintegrowanych, wychowania fizycznego, godzinach wychowawczych, naukach przyrodniczych
- Monitoring udziału uczniów w lekcjach wychowania fizycznego
- Stosowanie ciekawych metod i form ruchu na zajęciach wf
- Budowanie motywacji uczniów do aktywności fizycznej przez nauczycieli i wychowawców
- Angażowanie rodziców i zachęcanie do spędzania z dziećmi czasu wolnego w sposób czynny (prelekcje, pikniki, festyn rodzinny, wspólne wycieczki piesze i rowerowe)
- Zorganizowanie zajęć ruchowych dla uczniów zgodnych z ich oczekiwaniami (cały rok szk.)
- Miesiąc Zdrowia pod hasłem „Ruch to zdrowie” (kwiecień 2017 r.)
- Udział w obchodach Światowego Dnia Aktywności Fizycznej (6 kwietnia)
- Dzień Dziecka na sportowo (czerwiec 2017 r.) – rywalizacja pomiędzy uczniami, nauczycielami i rodzicami.
- Wycieczki piesze i rowerowe po okolicy.
- Turnieje międzyklasowe i międzyszkolne w różnych dyscyplinach sportowych.
- Zajęcia na basenie (cały rok)
Plan działań na rok szkolny 2017/2018
Problem priorytetowy: Zasady bezpieczeństwa i higieny nie są przestrzegane przez uczniów w sposób zadowalający.
Cel główny: Wyrabianie nawyków higienicznego i bezpiecznego trybu życia.
Kryterium sukcesu: Wzrośnie poziom dbałości o higienę i bezpieczeństwo u 30% uczniów.
Plan działań:
- Zapewnienie warunków higieniczno-sanitarnych na terenie szkoły
- Przeprowadzenie alarmu przeciwpożarowego
- Regularne przeglądy czystości dokonywane przez pielęgniarkę szkolną
- Spotkania z Policją i Strażą Miejską dla klas 0-VI na temat: „Bezpieczna droga do szkoły”
- Szkolenia z udzielania pierwszej pomocy dla uczniów i nauczycieli
- Zamieszczenie zakładki dla rodziców na stronie internetowej naszej szkoły- wykaz stron wspierających proces wychowania dziecka
- Turniej Wiedzy o Bezpieczeństwie
- Profilaktyka próchnicy zębów – fluoryzacja zębów
- Pogadanki – „Właściwy ubiór w zależności od pogody i sytuacji”
- Akcje plakatowe, pogadanki, warsztaty prelekcje związane z profilaktyką dotyczącą szkodliwości nadmiernego spędzania czasu wolnego przed komputerem
- Warsztaty radzenia sobie ze stresem
- Dzień Walki z Dyskryminacją
- Udział w akcji „Sprzątanie świata”
- Zachowanie porządku podczas zajęć szkolnych i pozaszkolnych
- Miesiąc Zdrowia pod hasłem bezpieczeństwa i higieny
- Przygotowanie do egzaminu na kartę rowerową dla klas IV
- Lekcje na temat sposobów przestrzegania higieny osobistej – regularnego mycia ciała i włosów i codziennej zmiany bielizny.
- Udział w Światowym Dniu Mycia Rąk (15 października)
- Tematyka związana z profilaktyką boreliozy, zatruć pokarmowych, pasożytów realizowana na zajęciach zintegrowanych i przyrodniczych.